Osteopathie en zwangerschap

  • Osteopathie

“Ik had nog drie maanden zwangerschap te gaan, maar de klachten maakten me moedeloos. Gelukkig kon de osteopaat mij helpen.”

“In mijn vijfde maand kreeg ik bekken- rug- en ischiasklachten. De osteopaat heeft mij uitgelegd dat het lichaam tijdens de zwangerschap anders wordt belast. Hij heeft de mobiliteit en de functie van de structuren rond het bekken behandeld. Daarnaast heb ik met de oefentherapeut de voor mij belastende activiteiten besproken. Dankzij speciale oefeningen kon ik zelf bijdragen aan mijn herstel.”

Tijdens de zwangerschap verandert de bouw van het lichaam snel en ingrijpend. Het gewicht en de omvang nemen toe en er treden hormonale veranderingen op. Dit heeft gevolgen voor zowel de belasting als de belastbaarheid van je lichaam. En dan vooral voor de bekkenbodemspier, de diepe dwarse bilspieren en een grote liesspier. Deze spieren worden omgeven door bindweefselvliezen, ook wel fascieën genaamd. De hierin gelegen structuren geven informatie over de positie van het lichaam. Wordt dit proces verstoord, dan raakt ook de coördinatie en aansturing van het lichaam ontregeld. En dat terwijl het zich voorbereidt op de naderende bevalling. De osteopaat is opgeleid om de mobiliteit en het functioneren van al deze structuren te beoordelen en waar nodig te corrigeren.

Contactgegevens Osteopathie en zwangerschap:
Stefan Fierkens Osteopaat D.O.-MRO. T053-5724233 Efierkens.osteopathie@pibhaaksbergen.nl