Psychosomatische oefentherapie

  • Psychosomatische oefentherapie
  • Kinderoefentherapie en balans & stabiliteit

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die veroorzaakt kunnen worden door psychische oorzaken, spanning en stress. Ook de SOLK klachten behoren hiertoe; de Somatisch Onvoldoende te verklaren Lichamelijke Klachten; het lichaam is onderzocht en er is geen aanwijsbare reden voor de lichamelijke klacht.

Binnen de psychosomatische oefentherapie werken we met de CEG methode; wat iemand denkt, bepaalt wat hij/zij voelt en wat hij/zij gaat doen. Vaak spelen sterke emoties mee. Soms is men zich deze emotie bewust, maar vaak ook niet. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het van belang is te weten welke emoties er bewust, maar zeker ook onbewust meespelen. Hoe hierbij het brein werkt, en deze de klachten kan reguleren en remmen. Het is van belang de link te kunnen leggen tussen lichamelijke klachten en de (psychische) oorzaken hiervan.
Hoe:
“iets zwaar op je maag kan liggen” bij maagklachten,
“ik er kopzorgen van krijg” bij hoofdpijnklachten,
“ik mezelf voorbij ben gelopen” bij overspanning of burn out,
“iets mij de adem beneemt” bij hyperventilatie en angst.

Door inzicht blijken klachten sneller te verdwijnen, herstel bevordert;

“de rek was eruit maar de veerkracht komt terug“.

Bij de behandeling gebruiken wij twee met elkaar verweven sporen:

  • De gesprekken, de inzichten, de oorzaken en de kern van de klacht. Het bespreken van de manier waarop u met de problematiek omgaat, en hoe het anders kan.
  • Het therapeutische lichaamswerk, de oefeningen om spanning te leren voelen; “als ik spanning kan maken, kan ik het dan ook weer weg maken?” Oefeningen voor het voelen van grenzen, en leren aangeven van grenzen. Het voelen van adem, van rust en ontspanning, van eigenheid en kracht.
Contactgegevens Psychosomatische oefentherapie:
Marita Rupert Oefentherapeut Cesar T053-5728256 Em.rupert@pibhaaksbergen.nl