Psychosomatische oefentherapie

 • Psychosomatische oefentherapie
 • Kinderoefentherapie en balans & stabiliteit

“Ik heb gelukkig geen black-out meer gehad bij de toetsen.”

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke problemen die kunnen ontstaan door psychische oorzaken, spanning en stress. Daartoe behoren ook Somatisch Onvoldoende te verklaren Lichamelijke Klachten (SOLK). Daaronder verstaan we klachten waarvoor na lichamelijk onderzoek geen aanwijsbare oorzaak is gevonden.

Binnen de psychosomatische oefentherapie werken we met de CEG methode. Dat wil zeggen: wat je voelt en gaat doen wordt bepaald door je denkpatroon. Hierbij spelen sterke emoties mee, waarvan iemand zich soms wel, maar vaker niet bewust is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het essentieel is te beseffen welke emoties bewust/onbewust meespelen en hoe het brein de klachten kan reguleren en remmen. Eveneens van belang is dat je het verband weet te leggen tussen de lichamelijke klachten en de (psychische) oorzaken hiervan.

Enkele voorbeelden:

 • bij maagklachten kan ‘iets zwaar op je maag liggen’
 • hoofdpijnklachten kunnen te maken hebben met ‘kopzorgen’ die je hebt
 • wellicht ben je ‘jezelf voorbijgelopen’ bij overspannenheid of burn-out
 • ‘iets wat je de adem beneemt’ kan zich uiten in hyperventilatie en angst
 • Inzicht in dit proces doet klachten sneller verdwijnen en bevordert herstel. Of zoals een cliënt het samenvatte: “De rek was eruit maar de veerkracht keert terug.“

  Psychosomatische oefentherapie maakt gebruik van twee met elkaar verweven sporen:
  1) Gesprekken, inzichten, oorzaken en de kern van de klacht. Samen bespreken we de manier waarop u om gaat met de klachten en hoe u dat anders zou kunnen aanpakken.
  2) Therapeutische lichamelijke oefeningen om spanning te leren voelen. Het idee hierachter: “wanneer ik spanning kan opwekken, kan ik het dan ook weer laten verdwijnen?” We doen oefeningen gericht op het aanvoelen en leren aangeven van grenzen. En op het ervaren van adem, van rust en ontspanning, van eigenheid en kracht.

  Contactgegevens Psychosomatische oefentherapie:
  Marita Rupert Oefentherapeut Cesar T053-5728256 Em.rupert@pibhaaksbergen.nl